Vuokrauskori

Vuokrauskorisi on tyhjä. Voit hakea sinulle sopivia asuntoja tai asuintaloja etusivun haun avulla ja lisätä ne vuokrauskoriisi. Vaihtoehtoisesti voit jättää avoimen asuntohakemuksen.

Usein kysytyt kysymykset

 

Asunnon hakeminen

Asuntoa haetaan täyttämällä asunnonhakulomake.

Tarkistamme hakijoiden luottotiedot. Hakija sitoutuu asuntotarjouksen yhteydessä pyydettäessä toimittamaan tarvittavat lisäselvitykset, esim.

  • Verotuspäätös ja erittelyosa
  • Tulotodistus/opiskelijatodistus
  • Oleskelulupa tai rekisteröintitodistus
  • Vuokranmaksutodistus 3 viimeiseltä kuukaudelta
  • Eläkepäätös
  • Muut tuloselvitykset

Vuokralainen sitoutuu toimittamaan myös vaadittavan vakuuden (vuokralaisen nimissä oleva pankkitalletus).

Hakemus on voimassa 3 kuukautta lähettämisestä.

Asuntohakemuksen uusiminen:
Mikäli tietosi ovat pysyneet ennallaan, voit jatkaa hakemuksen voimassaoloa ottamalla yhteyttä sähköpostitse asunnot(at)keva.fi. Muussa tapauksessa, tee uusi hakemus. Huomioithan, että uuden hakemuksen jättäminen korvaa vanhan hakemuksen.

Vuokrasuhteen alkaessa

Vuokraamaasi huoneistoon on tehty huoneistotarkastus edellisen asukkaan muutettua pois. Mikäli kuitenkin huomaat asuntoon muuttaessasi vikoja tai puutteita, otathan heti yhteyttä isännöitsijätoimistoon. Dokumentoi viat ja puutteet tarvittaessa.

Asuntotarjous

Ilmoitamme asuntotarjoukset aina sähköpostitse tai puhelimitse. Asuntoa näyttää joko nykyinen asukas tai isännöitsijätoimiston/huoltoyhtiön edustaja. Varaa näyttö mahdollisimman pikaisesti. Toivomme myös, että ilmoitat päätöksesi asuntotarjouksen suhteen mahdollisimman pian näytön jälkeen.

Vuokranmaksu

Vuokranmaksupäivä on kunkin kuun 3. päivä. Eräpäivää ei voi siirtää. Se on kaikilla vuokralaisillamme sama. Jos kuitenkin maksat vuokrasi myöhässä, siitä syntyy viivästyskorkoa, jonka laskutamme erikseen.

Vuokravalvonta palvelee arkisin klo 13.00 – 15.00, puh. 020 614 2650. Halutessasi voit lähettää myös sähköpostia osoitteeseen: vuokravalvonta[ät]keva.fi

Asunnon vaihtaminen

Mikäli olet jo Kevan vuokralainen ja haluat vaihtaa asuntoa elämäntilannettasi paremmin vastaavaan vuokra-asuntoon, tee asuntohakemus ja täytä kohta ”Asun jo Keva Kodissa”. Huomioithan, että vaihtaessasi toiseen Kevan vuokrakotiin, et joudu maksamaan päällekkäisiä vuokria, vaan kodinvaihto toteutetaan joustavasti.

Vuokrasopimuksen irtisanominen

Irtisanomislomake

Vuokralaisen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi.

Vuokrasopimus on irtisanottava kirjallisesti ja irtisanomisilmoituksessa on oltava kaikkien vuokrasopimuksen allekirjoittaneiden vuokralaisten allekirjoitukset. Irtisanomisilmoituksen on oltava vuokranantajalla ennen kalenterikuukauden päättymistä.

Voit täyttää vuokrasopimuksen irtisanomislomakkeen ruudulla ja tulostaa sen.

Toimita pääkaupunkiseudun ulkopuolella sijaitsevaa huoneistoa koskeva allekirjoitettu irtisanomisilmoitus asuintalosi vuokravastaavalle. Vuokravastaavan yhteystiedot löydät hakemalla kohdasta Näytä kaikki asuintalot oman asuintalosi.

Pääkaupunkiseudulla sijaitsevien huoneistojen irtisanomisilmoitukset voi toimittaa sähköpostitse osoitteeseen asunnot(ät)keva.fi ja liitä allekirjoitettu irtisanomislomake viestin liitteeksi. Irtisanomisilmoituksen voi lähettää myös postitse osoitteella Keva, kiinteistöyksikkö, 00087 KEVA tai tuoda suoraan Kevan toimistoon osoitteeseen Unioninkatu 43. Kuoreen merkintä ”Vuokrasopimuksen irtisanominen”.

Irtisanomisaikana vuokranantajalla on oikeus esitellä huoneistoa uusille vuokralaisille. Sovimme esittelyajan kanssasi tai pyydämme, että asunnosta kiinnostunut hakija ottaa sinuun yhteyttä ja voitte sopia asunnon näytön keskenänne.

Jos vain toinen asukkaista haluaa irtisanoa sopimuksen, huoneistosta poismuuttava asukas täyttää ja allekirjoittaa irtisanomisilmoituksen omalta osaltaan. Huoneistoon jäävä asukas hyväksyy irtisanomisilmoituksen allekirjoituksellaan. Mikäli vakuus on asukkaiden yhteisissä nimissä tai poismuuttavan henkilön nimissä,  tulee vakuus uusia huoneistoon jäävän asukkaan nimiin.

Vuokrasuhteen päättyessä

Kiitos, että asuit meillä! Jotta muuttoosi liittyvät asiat sujuvat ongelmitta, tutustu huolellisesti Poismuuttajan ohjeisiin.

Mikäli sinulla on kysyttävää vuokrasuhteen päättymiseen liittyvistä asioista, lähetä sähköpostia osoitteseen asunnot[ät]keva.fi.

Vuokran määräytyminen

Huoneistojen vuokrat ovat käypää markkinatasoa ja vaihtelevat asuintalon sijainnista ja iästä riippuen.

Vuokrasopimuksen sopimusehdot

Vuokrasopimuksemme koostuu vuokrasopimuslomakkeesta ja yleisistä ehdoista. Linkkien takaa löytyviä ehtoja sovelletaan 1.11.2016 ja sen jälkeen alkaviin vuokrasopimuksiin.

 

Vuokrasopimuksen vakuus

Edellytämme, että vuokralainen asettaa vuokrasopimukselle vakuuden. Vakuus on pääsääntöisesti kahden kuukauden vuokraa vastaava summa talletettuna vuokralaisen omiin nimiin avatulle vuokravakuustilille.

Palautamme vakuuden sinulle postitse sen jälkeen, kun olet maksanut vuokrat, käyttökorvaukset ja mahdolliset muut vastuullesi kuuluvat kustannukset sekä olet luovuttanut avaimet avainhallinnasta vastaavalle henkilölle ja asuntosi on tarkastettu.

Asukasvalinta

Valitsemme uudet asukkaat hakemusten perusteella. Asunnontarve on tärkeä valintaperuste. Kun meillä on tarjota toiveittesi mukainen asunto, otamme sinuun yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla. Tarjoamme asuntoa yhdelle hakijalle kerrallaan ja sovimme asunnon näytöstä hakijan kanssa. Väliaikatietoja jonotustilanteesta emme valitettavasti pysty antamaan. Pyrimme valitsemaan vuokralaiset uuteen asuintaloon niin, että asukasrakenne muodostuu mahdollisimman monipuoliseksi. Tallennamme asunnonhakijan hakemuslomakkeella antamat tiedot Vuokra-asuntojen hakijarekisteriin.

Vuokrasopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä sinun on toimitettava meille vuokrasopimuksen vakuus. Tarkastamme asukkaiksi valittavien henkilöiden luottotiedot ja edellytämme, että luottotietosi ja vuokranmaksukykysi ovat kunnossa. Muutamissa kohteissa noudatamme varallisuusrajoja ja asukasvalinnan perusteena ovat hakijaruokakunnan asunnontarve, varallisuus ja tulot. Näitä asuntoja emme vuokraa yrityksille työsuhdeasunnoiksi.

Asunnon vuokraaminen työsuhdeasunnoksi

Kevan vapaarahoitteisia asuntoja vuokrataan myös työsuhdeasunnoiksi. Asunnon vuokrauksessa yritykselle noudatamme samoja periaatteita kuin vuokrauksessa yksityishenkilölle. Hakemuksessa on ilmoitettava myös asukkaaksi tulevan työntekijän henkilötiedot luottotietojen tarkistamista varten.

Työsuhdeasuntoa hakiessa tulee varautua toimittamaan Kevaan yrityksen kaupparekisteriote sekä tilinpäätöstiedot.

Varallisuus- ja tulorajat

Varallisuus- ja tulorajat

Osa asuinkiinteistöistämme on rahoitettu ns. pitkäaikaisella korkotukilainalla. Näiden kohteiden asukasvalinta perustuu sosiaaliseen tarkoituksenmukaisuuteen ja taloudelliseen tarpeeseen, joita arvioidaan hakijan asunnontarpeen, varallisuuden ja tulojen perusteella. Huoneiston tiedoissa on maininta, mikäli asunto on korkotuettu. Muihin asuntoihimme ei varallisuus- ja tulorajoja sovelleta.

Varallisuuden enimmäismäärät

Varallisuutena huomioidaan hakijaruokakunnan yhteenlaskettu varallisuus käyvän arvon mukaisena sekä tästä arvosta vähennetyt yhteenlasketut velat.

Varallisuuden enimmäisrajat Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla ovat seuraavat:

Varallisuusraja (eur)
Henkilöluku Helsinki Espoo Vantaa
 1 87 000 64 000 52 000
 2 108 000 79 000 65 000
 3 167 000 106 000 86 000
 4 172 000 116 000 96 000
 5 177 000 126 000  106 000

Helsinki: Hakijatalouden koon kasvaessa varallisuusrajaa nostetaan 5 000 eurolla henkilöä kohden. Rajat tarkistetaan kaksi kertaa vuodessa, 30.6. ja 31.12.

Espoo ja Vantaa: Hakijatalouden koon kasvaessa varallisuusrajaa nostetaan 10 000 eurolla henkilöä kohden. Rajat tarkistetaan kerran vuodessa.

Tulot

Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla otettiin käyttöön 1.1.2017 lähtien tulorajat. Muualla Suomessa tulorajoja ei ole, mutta hakijaruokakunnan tulot kuuluvat kuitenkin asukasvalintaperusteisiin tasavertaisena tekijänä hakijaruokakunnan asunnontarpeen ja varallisuuden kanssa.

Enimmäistulorajat:
* Yhden hengen ruokakunnan enimmäistulot ovat 3000 euroa.
* Jos ruokakuntaan kuuluu enemmän kuin yksi aikuinen, kustakin seuraavasta aikuisesta lisätään tulorajaan 2100 euroa.
* Jos ruokakuntaan kuuluu lapsia, ensimmäisestä lapsesta lisätään tulorajaan 650 euroa ja kustakin seuraavasta lapsesta 600 euroa.

Lisätietoja asukasvalinnasta korkotukikohteisiin löydät Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara:n sivuilta