Siirry sisältöön

Vuokrauskori

Vuokrauskorisi on tyhjä. Voit hakea sinulle sopivia asuntoja tai asuintaloja etusivun haun avulla ja lisätä ne vuokrauskoriisi. Vaihtoehtoisesti voit jättää avoimen asuntohakemuksen.

Takaisin

Ajankohtaista

Aktiivinen asukastoiminta on senioritalon suola

Kevalla on seitsemän senioritaloa, joiden asunnot vuokrataan ensisijaisesti yli 55-vuotiaille asukkaille. Asukkaiden yhteinen toiminta tarjoaa asumiseen lisää viihtyvyyttä, sillä monet asuvat senioritalossa yksin. Järjestimme pääkaupunkiseudun senioritalojen asukasaktiiveille tilaisuuden verkostoitua keskenään.

Yksinasumisen yleistyminen on ollut viime vuosikymmeninä yksi asumisen selkeimmistä trendeistä.

– Kun vuonna 1960 alle 16 prosenttia asuntokunnista maassamme oli yhden hengen talouksia, oli vastaava luku viime vuoden lopussa jo 44 prosenttia, Kevan asuntosalkunhoitaja Outi Kanniainen kertoo. – Yksin asumisessa on paljon hyvää, mutta sosiaalisten kontaktien eteen on silloin nähtävä enemmän vaivaa, sillä ne on haettava kodin ulkopuolelta, hän sanoo.

Asukastoiminta on Kanniaisen mukaan yksi matalan kynnyksen mahdollisuus sosiaalisten kontaktien ylläpitoon: asukkaiden omaa yhteistä toimintaa aktivoimalla voidaan kaivattua yhteisöllisyyttä lisätä juuri asukkaiden haluamalla tavalla.

– Asukastoiminta ei kuitenkaan saa olla pakkopullaa, Kanniainen korostaa. – Me haluamme tukea asukastoimintaa, sillä parhaimmillaan se paitsi ilahduttaa asukkaita ja tuottaa kaivattua yhteisöllisyyttä, se tuo myös isännöitsijälle ja meille vuokranantajana arvokasta tietoa arjen sujumisesta taloyhtiössä.

Tulevaisuuden asuminen

– Olemme tänä vuonna aktiivisesti rakentaneet näkymää siihen, millaista asuminen Keva Kodeissa voisi tulevaisuudessa olla ja miten voisimme edistää asukkaidemme toivomaa yhteisöllisyyttä, asuntosihteeri Moona Stèn kertoo.

Alkuvuonna pidettyjen asukaspajojen lisäksi tarjottiin senioritalojen asukasaktiiveille lokakuussa mahdollisuus verkostoitua sekä keskenään että laajemmin pääkaupunkiseudulla toimivien aktiivien kanssa. Verkostoitumistilaisuuteen kutsuttiin osallistujia kaikista Kevan pääkaupunkiseudun senioritaloista sekä Kampin Helmen ja Espoon Kultaisen Hauen asukasaktiiveja.

Toimintaa kiinnostuksen mukaan

Kampin Helmi on aktiivisesta asukastoiminnastaan tunnettu virkeä uudehko senioritalo Helsingin Kampissa. Reilun sadan asukkaan yhteisö järjestää monennäköistä toimintaa. Vuoden mittaan järjestettävien tapahtumien listaus on hengästyttävä: on asukaskokous, ystäväpäiväkahvit, Helmin päivänä 7.5. pidettävä kesäkauden avaus, grilli-illat, erilaiset nimipäiväkahvit, sadonkorjuujuhla, pikkujoulu, puutarhakerho, uudenvuoden vastaanottajaiset, maanantaikahvit, nojatuolimatkat, kisakatsomot, tietovisat, kirjapiiri, musiikkitapahtumat, museovierailut ja teatterit, turvallisuusilta, erilaiset teemavuositapahtumat, Hyvä joulumieli -keräys, golf-päivä, jooga, akvarellimaalauskurssi jne. jne.

Kevan senioritaloista aktiivisinta asukastoimintaa tuntui tällä hetkellä olevan Sofianlehdonkadun senioritalossa. Ilahduttavalta kuulostaa mm. päiväkotilasten vierailu joululaulujen merkeissä, grillikauden avajaiset ja talon oma Oktoberfest.

Vastuun kierrättäminen tuo virtaa toimintaan

Uusissa seniorikohteissakin asukastoiminnan pääpaino on usein erilaisten pelisääntökeskustelujen ja toimintatapojen sopimisessa, mutta pikkuhiljaa niissä aletaan rakentaa omannäköistä toimintaa. – Alkuinnostuksen jälkeen voi tulla notkahduksia, mutta nekin kuuluvat tällaisen toiminnan luonteeseen, Kampin Helmen asukasaktiivi Olli Kerola kertoo.

Vapaaehtoinen asukastoiminta rakentuu aina osallistujien mukaan: aktiivisuudessa on normaalia vaihtelua ja paljon riippuu osallistujien omista taustoista ja verkostoista. Kevan asuntotiimi kannustaakin kierrättämään järjestämisvastuuta eri tavoin, jotta saadaan uutta intoa ja ideoita mukaan. Tilaisuuden osallistujatkin totesivat sen hyväksi keinoksi.

– Oli ilahduttavaa huomata, miten monipuolisesti asukastoimintaa jo toteutetaan senioritaloissamme, asuntosihteeri Liisa Vilhunen kertoo. Aktiivinen asukastoiminta voi synnyttää mistä tahansa taloyhtiöstä elämää sykkivän yhteisön – taloyhteisön.

 

Lue lisää asukastoiminnan mahdollisuuksista Keva Kodeissa.